In 2011 heeft de ZLTO (Zuidelijke Land- en Tuinbouw Organisatie) afdeling Bergeijk een fietstocht langs een aantal agrarische bedrijven georganiseerd.  Maar liefst 700 bezoekers hebben we toen op onze agrarische bedrijven mogen verwelkomen! De enthousiaste reacties van het publiek waren overweldigend en hebben ons doen besluiten een permanent vervolg te geven aan dit succes.

Na een kijkje genomen te hebben bij de prieeltjes van onze collega ZLTO afdeling Boekel, hebben we ons verenigd in een werkgroep en zijn de eerste ideeën voor het Hooihuiskesproject ontstaan. Er is bewust gekozen voor de naam Hooihuiske wat afgeleid is van de vroeger veelgebruikte hooimijt. Van oudsher was dit een opslagplaats voor het hooi en vormde een kenmerkend beeld op het platteland.

Bij een negental verschillende agrarische bedrijven, verdeeld over drie fietsroutes, staat een Hooihuiske, waar u, zoals vermeld in het voorwoord, af kunt stappen en een filmpje kunt bekijken over het betreffende bedrijf. Door middel van deze fietsroutes willen wij u graag kennis laten maken met de vele facetten van de agrarische sector. Neem gerust uw tijd en geniet van de films, het uitzicht en de rust op het Bergeijkse platteland. Bij elk huiske staat een picknickbank waarop u uw meegebrachte etenswaren kunt nuttigen.

Onderweg komt u langs een aantal andere culturele en landschappelijke bezienswaardigheden, waarover ook uitleg opgenomen is in dit boekje. Tevens kunt u verschillende horecagelegenheden aandoen.

Wij wensen u een prettige en ontspannen fietstocht en zien graag uw reactie tegemoet in het gastenboek.

Algemene informatie

  • Lengte: 3 routes van ongeveer 25 km.
  • Duur filmpjes: ongeveer 8 minuten
  • Rolstoelvriendelijk
  • Oplaadpunt voor electrische fietsen aanwezig
  • Geen toilet aanwezig
  • Picknickbanken aanwezig
  • Geopend van 1 april tot 1 november, van 10.00 uur tot zonsondergang

Huisdieren zijn welkom in de Hooihuiskes, mits aangelijnd. Wij vragen u vriendelijk de huiskes en de picknickbanken schoon achter te laten en gebruik te maken van de aanwezige afvalbakken.

De Boerderijen

Familie Habraken

Frank Habraken is de eigenaar van een bedrijf met vleeskuikens aan deFrank Habraken Eyckelbergh Bisschop Rythoviusdreef 1 in deelgemeente Riethoven.  In 1967 is het bedrijf door zijn opa opgericht, die startte met opfok van moederdieren van vleeskuikens. Nadat zijn vader het in 1972 overnam en verder ging met vleeskuikens, werd het in de loop der jaren een gemengd bedrijf met vleeskuikens, vleesvarkens en vleesstieren. Tussen 2000 en 2003 wordt gestopt met de vleesvarkens en vleesstieren en specialiseert het bedrijf zich alleen in de vleeskuikens. Nadat Frank in 2005 bij zijn ouders in de maatschap is gestapt (het bedrijf heeft dan 112000 vleeskuikens), neemt hij samen met zijn vrouw Yvonne in 2010 het bedrijf over van zijn ouders. Er zijn dan 156000 vleeskuikens. Inmiddels zijn zij, anno 2013, bezig met realisatie van uitbreiding naar 210000 vleeskuikens. Hij ziet dit project als een uitgelezen kans om mensen een mooie indruk te geven van zijn bedrijf. “Dit project biedt mij de kans, om voorbijgangers een blik te gunnen, in wat er zich achter de muren van mijn bedrijf afspeelt en openheid te bieden over de sector. Dit vind ik belangrijk voor de omgeving en inwoners van onze gemeente, voor de toeristen die onze groenste gemeente komen bezoeken en tenslotte ook voor scholen.” De familie Habraken heet u dus van harte welkom in hun Hooihuiske!

 

Familie Kuylaars

De familie Kuylaars runt een melkveebedrijf aan de Bekenweg 25 inJack Kuijlaars Valkenswaard. Het woonhuis werd gebouwd in 1931, waarna het bedrijf rond 1940 van start ging met 12 koeien, 5 varkens, 100 kippen en een paardenstal, om de werkpaarden te huisvesten. In 1972 nam Piet het bedrijf over, er kwam een nieuwe ligboxenstal en een visgraat melkstal met plaats voor 54 koeien. Langzaam zijn ze steeds verder uitgebreid en leidt Piet nu samen met zijn zoon Jac het bedrijf in een maatschap. In 2008 is de huidige ligboxenstal geplaatst en in 2009 is daar nog de carrousel melkstal bijgekomen. “Wij zijn al jaren bezig om ons bedrijf en onze sector te promoten”, geven zij aan. “Sinds wij de nieuwe stal gerealiseerd hebben met de grote glazen deuren, zijn wij erachter gekomen dat veel fietsers, die over de weg komen, benieuwd zijn, wat daarbinnen zou plaatsvinden.” Het Hooihuiskes-project biedt de familie de mogelijkheid, om haar enthousiasme en passie voor de landbouw en veehouderij, hun bedrijf en de mooie streek uit te dragen. En hopelijk bereiken ze daarmee tevens hun doel: mensen een positieve kijk op de landbouw en veehouderij bezorgen!

 

Mestdistributie-Transport-en Loonbedrijf W.Houbraken bv.

Het bedrijf van Wout Houbraken is gevestigd aan de Bredasedijk 51a tehoubraken-medewerkers Bergeijk. In 1968 zijn de gebroeders Wout en Jan begonnen met een agrarisch loonbedrijf en een boerderij. In 1984 is het bedrijf gesplitst en heeft Wout het loonbedrijf voortgezet. Wout houdt zich met zijn team bezig met mesttransport, mestverwerking en alle overige werkzaamheden op het land zoals zaaien, poten en oogsten. Wout was direct enthousiast over het Hooihuiskesproject: “Het is een project dat toegankelijk is voor alle mensen. Zowel boeren, inwoners van Bergeijk en toeristen kunnen er ontzettend veel plezier aan beleven en wij laten graag ons bedrijf aan u zien!” Op www.houbraken.nl kunt u eventueel meer informatie vinden.

 

Familie Houbraken

De melkveehouderij van de familie Houbraken is gevestigd aan de Bredasedijkfamilie houbraken 35 te Bergeijk. In 1968 hebben ouders Houbraken op deze locatie een stal gebouwd en zijn begonnen met het melken van koeien. Later omstreeks 1970 is het woonhuis bij de stal gebouwd. In een later stadium zijn er ook vleesvarkens aan het bedrijf toegevoegd. In 2008 hebben zoon Adrian en zijn vrouw Jennifer het bedrijf overgenomen. Zij zijn zich gaan specialiseren in het houden van melkvee. De varkenstak is helemaal afgestoten. Adrian en Jennifer zijn erg blij met hun Hooihuiske: “In het verleden stapten er wel eens mensen van de fiets om ons vragen te stellen over de koeien die bij ons in de wei lopen. Natuurlijk willen wij die graag beantwoorden. Door de film in het Hooihuiske kunnen mensen met eigen ogen zien hoe het eraan toe gaat op ons bedrijf, zodat ze zich ook een reëel beeld kunnen vormen over de melkveehouderij”.

 

Familie Daemen

Het bedrijf van Cees Daemen, eigenaar van een bedrijf in leghennen, isSONY DSC gevestigd aan de Hondsbosserdijk 4 in Luyksgestel. In de vijftiger jaren had zijn opa reeds een gemengd boerenbedrijf, waarna zijn vader het in 1963 met koeien, varkens en akkerbouw voortzette. In 1984 is men gestart met de leghennen, nadat het houden van koeien was gestopt. In 1987 werd de varkenshouderij eveneens beëindigd. Cees is deelnemer geworden aan dit project, om bekendheid te geven aan de sector. Doordat hij sedert jaren, eerst aan de deur, maar vervolgens via een eierautomaat, eieren aan huis verkoopt, kwamen er al regelmatig geïnteresseerden, die een kijkje achter de staldeuren wilden nemen. Vandaar dat u van harte welkom bent in het Hooihuiske van de familie Daemen, om te zien hoe hier gewerkt wordt!

 

Familie van Sambeeck

sambeeck2Het akkerbouwbedrijf van de familie van Sambeeck is gevestigd op meerdere locaties. U bevindt zich hier aan de Kapelweg 15 in het gebied de Pielis. In 1979 is Jos van Sambeeck toegetreden tot het gemengde bedrijf van zijn vader, wat bestond uit 100 ha grond en 150 meststieren. Jos runt het bedrijf samen met zijn broer Hans en het maakt een gestage groei door. In 1983 wordt 25 ha grond aangekocht in het dorp Reusel en in 1989 wordt hier een woonhuis, werkplaats en een aardappelopslag gebouwd.
Uiteindelijk besluiten Jos en Hans om het bedrijf te splitsen. Jos gaat verder in de akkerbouw en Hans neemt de stieren voor zijn rekening. In 2013 wordt het bedrijf waar u zich nu bevindt door Jos en zijn vrouw Ella aangekocht. Het bestaat uit 60 ha akkerbouwgrond waarop aardappelen, suikerbieten, zomergerst, uien, waspeen en mais verbouwd wordt.
Jos en Ella willen u middels de film in het hooihuiske graag een inkijk geven in hun bedrijf en zij heten u dan ook van harte welkom.

 

Familie van Wijk

Het bedrijf van de familie van Wijk is gevestigd aan de BurgemeesterLeendert van wijk Lindersweg 10/15 te Bergeijk in het gebied de Pielis. In november 1961 is het bedrijf gesticht en in 1988 is het door de familie van Wijk overgenomen. Deze boerderij is een zogenaamd gemengd bedrijf, wat wil zeggen dat er zowel fok- als vleesvarkens gehouden, alsmede worden er akker- en tuinbouwgewassen geteeld.  Voor Leendert en Nicoline is het een logische stap om deel te nemen aan het Hooihuiskesproject. Zij vinden het jammer dat er vaak zo negatief geschreven wordt over de varkenshouderij in de media. “Vanwege allerlei hygiënevoorschriften waar wij ons aan dienen te houden, is het onmogelijk om ons bedrijf open te stellen voor het publiek. Door een Hooihuiske neer te zetten kunnen wij toch laten zien hoe het er aan toe gaat op ons bedrijf, zonder dat we daarvoor de stal hoeven te betreden. Dat is zowel voor mens als dier rustiger”.

 

Familie Jansen

De kalverhouderij van de familie Jansen is gevestigd aan de BurgemeesterJos Jansen Lindersweg 4 te Bergeijk in het gebied de Pielis. In 1957 is het bedrijf opgericht door ouders Jansen, waarna zoon Jos en zijn vrouw Jacqueline het bedrijf in 1983 overgenomen hebben. Inmiddels is ook hun zoon toegetreden tot het bedrijf. Oorspronkelijk werden er koeien, varkens en kippen gehouden, maar omstreeks 1976 is de familie Jansen zich gaan specialiseren in het houden van vleeskalveren. Zij vinden het vooral belangrijk om te laten zien dat de dieren op hun bedrijf goed verzorgd worden. “Natuurlijk moeten wij de kost kunnen verdienen met de dieren op ons bedrijf. Dit kunnen wij alleen door de kalveren alle zorg en aandacht te geven die ze nodig hebben. Niet alleen werkt dit voor ons prettig, we zijn het ook zonder meer verplicht tegenover de dieren en tegenover de maatschappij. Middels het Hooihuiskesproject hopen wij deze visie ook aan de bezoekers mee te kunnen geven”.

 

Familie van Bakel

14.1972De geitenhouderij van de familie van Bakel is gevestigd aan de Broekhovenseweg 15 te Riethoven. Met recht kan gesproken worden over een echt familiebedrijf. Opa en oma van Bakel zijn destijds gestart met een gemengd bedrijf met koeien, varkens en kippen, waarna dit door vader voortgezet is. In 1999 is het bedrijf volledig overgeschakeld op het houden van melkgeiten en in 2008 is de derde generatie van Bakel aan het roer gekomen. Het bedrijf wordt nu met veel enthousiasme en passie gerund door Tom en Heidi van Bakel en hun vier kinderen.

In het verleden verkochten Tom en Heidi geitenkaas aan huis. Daarbij hebben zij ervaren dat bezoekers zeer geinteresseerd zijn in het verhaal achter deze kaas. Helaas was op den duur de kaasverkoop niet meer te combineren met de drukke werkzaamheden op het bedrijf. Tom en Heidi zijn daarom ook zeer blij met hun hooihuiske: “Op deze manier kunnen we bezoekers toch het verhaal achter de kaas laten zien en blijven we in contact met geintereseerden. De geitenhouderij is een hele mooie sector en dat willen we graag aan de mensen laten zien.”