Winnaars van de schrijf- en kleurwedstrijd!

Klik hier voor alle winnaars

 

Hooihuiskesroutes; Met de fiets de boer op!

De gemeente Bergeijk beschikt over een prachtig groen buitengebied waarin natuur, weilanden, akkers en boerderijen elkaar afwisselen. Een gebied dat zich uitstekend leent voor recreatieve fiets- en wandeltochten voor het hele gezin.

Een van deze fietsroutes zijn de zogenaamde hooihuiskesroutes. Dit zijn een drietal fietsroutes van ongeveer 25km, die u onder andere leiden door het agrarische landschap van Bergeijk, afgewisseld met andere culturele bezienswaardigheden.

Hooihuiskes

Tijdens het fietsen kunt u afstappen bij een zogenaamd hooihuiske. Dit zijn huisjes, in de vorm van een ouderwetse hooimijt, geplaatst bij diverse agrarische bedrijven. In het huisje kunt u een film bekijken over hetgeen zich op het betreffende agrarische bedrijf afspeelt. Zo kan jong en oud op een leuke, ontspannen manier kennis maken met de vele facetten van de hedendaagse land- en tuinbouw en leert men waar ons voedsel vandaan komt. Voor velen is dit een echte eye-opener.

In april 2013 zijn de hooihuiskesroutes officieel geopend. Inmiddels hebben vele honderden fietsers een bezoek gebracht aan de huisjes. Gezien de vele positieve reacties, kan men zeker spreken van een geslaagd project! Vol trots kunnen we u dan ook vertellen dat de hooihuiskes in 2018 zijn verplaatst naar 9 nieuwe locaties. Negen enthousiaste boeren willen u graag een inkijkje geven in hun bedrijf. U kunt aanleggen bij een loonbedrijf, een boerderij camping, een fruitboomkwekerij, een vleeskuikenhouderij, een varkenshouderij en een melkveebedrijf.

U kunt onderweg ook afstappen bij een van de vele horecagelegenheden waar u onderweg langskomt. Heeft u uw eigen lunchpakketje bij? Dan kunt u deze nuttigen op een van de picknickbanken die bij de hooihuiskes staan. Ook voor rolstoelgebruikers zijn de huisjes toegankelijk. De huiskes zijn voorzien van oplaadpunten voor uw electrische fiets.

Routeboekjes zijn verkrijgbaar bij de VVV en bij de diverse campings in de regio. Meer informatie kunt u vinden op www.hooihuiskes.nl. Wij wensen u alvast een plezierig en leerzaam fietsseizoen!